APOS

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

PEGLE ZA KOSU

E-mail Print PDF

Pegle_za_kosuSamo dve pegle za kosu su dobile ocenu "dobro" u poslednjem testu kvaliteta i bezbednosti od 12 aparata. Više od pola ocenjeno je negativno u ukupnoj oceni kvaliteta. Većina proizvođača koji su obuhvaćeni testom nalazi se i na našem tržištu, ali prilikom biranja aparata obavezno pogledajte i tačan naziv modela. Dva najskuplja aparata u testu su ujedno i dva najbolja: Jako dobra pegla za kosu Braun Satin Hair 7 po ceni od 63 evra i dobro ocenjena ghd IV styler po ceni od 195 evra. Dobro klize kroz kosu i peglaju kosu u jednom potezu. Razlog za to su visokokvalitetne keramičke ploče i dobra elektronika za zagrevanje. Ugrađen je i takozvani zaštitnik kose: aparati se ne zagrevaju iznad preporučenih 200° C.

Za potrebe testa angažovani su frizeri, korisnici pegli za kosu i stručnjaci. Praktičan test sproveden je sa 27 osoba, peglana je suva, prirodno talasasta, uvijena i kovrdžava kosa sa jedne polovine površine glave, zatim je proveravan rezultat friziranja i oštećenje kose. Oštećenje kose je određivano na tačno definisanoj suvoj kosi, beljenoj i na bojenim pramenovima prirodne kose. Dva frizera i deset stručnjaka u praktičnom delu testa ocenjivalo je u kojoj meri prilikom peglanja aparat drži pramen kose, kako klizi kroz kosu, vreme poterbno za zagrevanje i kontrolu temperature. Nedelju dana je deset osoba školovanih za proveru radilo sa peglama za kosu iz testa i proveravalo rad prekidača, rukovanje uređajem i dužinu kabla. Za potrebe tehničke provere aparati su radili 400 sati u ciklusima od po 15 minuta.

pegle_za_kosu

SAVETI

Po porukama iz reklamnih spotova, časopisa i našeg okruženja možemo da primetimo da je glatko ispeglana kosa modna preporuka, upravo to je razlog da se prodaje sve veći broj aparata koji služe za peglanje kose. Ovi aparati pored odgovarajuće frizure čine kosu sjajnijom i ona deluje zdravo. Pojedini aparati nisu prošli test jer ne poseduju automatski prekid rada, odnosno zagrevanja ukoliko se ne koriste, što može dovesti do paljenja kabla i površine na koju ste spustili aparat . Iz testa se vidi da se jeftini aparati ne isplate, jer njegove grejne površine ne naležu dobro i iz njih pramen kose ispada. Od dobrog aparata se očekuje da dobro klizi niz kosu, a to omogućuju kvalitetne keramičke površine i dobra elektronika, da štiti kosu od oštećenja na taj način da se ne zagreva iznad 200 stepeni C

Priprema: Najbolje se pegla tek oprana i dobro osušena kosa.Vlažnu kosu biste na ovaj način „kuvali" i naravno oštetili. Gornjoi sloj kose podignite i učvrstite. Sprej za zaštitu od toplote uglavnom je suvišan i može da ostavi tvrdokorne mrlje na aparatu.

Regulisati temperatutru: Podesite temperaturu, koja za zdravu i jaku kosu ne treba da je viša od 200 °C. Za finu kosu, farbanu, blanširanu ili oštećenu kosu temperatura ne treba da prelazi 180° C.

Peglanje: Pramen kose uhvatite i držite između kažiprsta i srednjeg prsta jedne ruke. Zatim povlačite peglu za kosu od korena ka krajevima kose. Peglajte pramen po pramen, prvo donji sloj kose potom gornji sloj. Povlačite poteze od potiljka ka licu. Lak za kosu može da učvrsti frizuru. Hlađenje: Nakon peglanja ostavite aparat najmanje 10 minuta na podlogu koja nije zapaljiva i van domašaja dece.

Pauze: Nemojte stalno peglati kosu, sem toga zdrava kosa bolje podnosi toplotu od oštećene.

 

You are here: Testovi PEGLE ZA KOSU