APOS

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vesti

Kako isplanirati efikasan kućni budžet

El. pošta Štampa PDF

Neutralna1Važno da redovno planiramo kućni budžet, naročito ako dođe do promena kod rate kredita ili u radnom odnosu. Sada kao nikada pre nam je važno da budemo u toku sa svojim izdacima, da živimo u okviru svojih mogućnosti i da ne trošimo više nego što zaradimo svaki mesec. Ovi saveti će vam pomoći da trošite razumno i pronađete dodatne mogućnosti da brže otplatite dug ili uštedite.

Internet kupovina: Porast žalbi potrošača

El. pošta Štampa PDF

E kupovina5Zbog porasta žalbi potrošača koji kupuju preko interneta Evropska komsija objavila je praktični vodič za potrošače i trgovce koji se odnosi na pružanje saveta potrošačima, kao i trgovcima, prilikom prekogranične trgovine putem Interneta. U navedenom dokumentu istaknute su najvažnije stvari koje moramo imati na umu prilikom kupovine preko Interneta kao i posle navedene kupovine

Švajcarski franak – kako do rešenja

El. pošta Štampa PDF

CHF PUklanjanje veštačke granice kursa franka prema evru osetili su brojni potrošači u većem broju država među kojima je i Srbija, koji su uzeli kredite indeksirane u švajcarskim francima i koji će ubuduće teže plaćati znatno povećane rate. U Narodnoj Banci Srbije (NBS) tvrde da domaće devizno tržište nije bilo u većoj meri uzdrmano turbulencijama iz međunarodnog okruženja. Oni ipak napominju da će, imajući u vidu aktuelna kretanja, pažljivo pratiti promene vrednosti najvećih svetskih valuta i nastojati da umanji prelivanje negativnih posledica na domaće tržište. NBS napominje da će naročito pažljivo pratiti posledice ovih promena po stabilnost finansijskog sistema, imajući u vidu položaj korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

Voda i so u hrani

El. pošta Štampa PDF

sausage-157091 640Vodite računa o tome koliko soli imaju vaši omiljeni suvomesnati proizvodi, a da li znate koliko sadrže dodate vode? Soljena hrana dobija prijatan slankast ukus, mogu se ublažavati i drugi nepoželjni ukusi, u te svrhe se korisiti salamura - rastvor kuhinjske soli, polifosfata i nitrita i vode. U sopstvenom domaćinstvu meso za dalju obradu možete pripremiti suvim soljenjem, u industrijskoj proizvodnji pored ovog načina i salamurenjem i vlažnim salamurenjem, koje može biti potapanjem u salamuru ili ubrizgavanjem salamure. Poznato je da se povećanjem soli u mesu, povećava i kapacitet hidracije proteina i meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava masa salamurenog mesa za 10 do 20%. Istovremenim dodavanjem natrijum hlorida (2 – 3%) i fosfata (0.3 – 0.5%) postiže se bolji efekat na sposobnost vezivanja vode. Analizom se može otkriti da li u suvomesnatom proizvodu ima previše vode i potrošači mogu da se obrate inspekciji ili potrošačkim organizacijama.

Strana 1 od 43

You are here: Info