APOS

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

PREVARENI STOČARI ZATRAŽILI POMOĆ OD POKRETA POTROŠAČA

El. pošta Štampa PDF

StoccariSaterani uza zid, desetak stočara sa istim problemima iz opština Boljevca i Bora, okupili su se i potražili pomoć od udruženja Pokreta potrošača Bor. Branko Zastanović, stočar iz sela Savinca nadomak Boljevca, samo je jedan od stotinak slučajeva koji bezuspešno već osam godina pokušava da naplati stoku koju je isporučio klanici „Polet plus" u Boru. „Tužio sam klanicu, pokrenuo sudski postupak i dobio ih na sudu, ali očigledno nema ništa od toga. Pored ostalih sudskih troškova platio sam i advokata oko 250 evra, a sad mi traže još novca za prinudnu naplatu" rekao je Zastanović. Ista sudbina je zadesila i Dragoja Marikanova, stočara iz Savinca koji je predao tri bika, pa mu klanica duguje više od 300.000 dinara.

 

„Džaba imam izvršnu presudu kad sam morao da dam za sudske takse 16.000 dinara. Još toliko treba da platim sadašnje potražnje suda, a gde je tu izvršenje?, pita se ovaj stočar. Uzalud je sve kad su nam blokirani računi požalio se Marikanov.

Zoran Andrejić je ispred Pokreta stupio u direktan kontakt sa Republičkim zaštitnikom građana. Posle dužeg razgovora došli su do zaključka da rešenje ovog problema nije u njihovoj nadležnosti, već da oštećeni stočari moraju da potraže pomoć advokata.

ZoranSkajp 

„Ovo nije u ingerenciji zaštite građana, jer imovina firme „Polet plus" ne pripada Republici Srbiji, pa ne možemo da zaštitimo oštećene građanje" rekao je Andrejić. Klanica „Polet plus" je bila državno vlasništvo do 2007. kada je privatizovana. Dugovanja ove firme prema pojedincu se kreću od 100 hiljada do 2,3 miliona dinara.

Najinteresantnije za sve prisutne je bila činjenica da firma i pored ovih dugovanja i dalje radi i otkupljuje stoku. Andrejić nije mogao da pomogne više oštećenim ljudima od par saveta jer kako kaže: „Mi smo već nekoliko puta od opštine tražili da se uvede pravna pomoć, besplatna služba koja će pomagati građanima, ali bezuspešno. Činjenica je da ljude koji su na vlasti ne interesuje narod ili poreski obveznici", zaključio je on.

Kako trud i dolazak stočara ne bi bio uzaludan, Andrejić je sa predstavnicima oštećenih razgovarao sa advokatom i ti saveti im u ovom slučaju nisu naplaćeni. Za dalje, međutim, moraće da se snađu sami. Kako nam je rekao advokat, čije ime ne navodimo, slučaj je prihvatio jer je ocenio da je reč o "velikoj prevari".

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

You are here: Info Vesti PREVARENI STOČARI ZATRAŽILI POMOĆ OD POKRETA POTROŠAČA