APOS

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hrana

Voda i so u hrani

El. pošta Štampa PDF

sausage-157091 640Vodite računa o tome koliko soli imaju vaši omiljeni suvomesnati proizvodi, a da li znate koliko sadrže dodate vode? Soljena hrana dobija prijatan slankast ukus, mogu se ublažavati i drugi nepoželjni ukusi, u te svrhe se korisiti salamura - rastvor kuhinjske soli, polifosfata i nitrita i vode. U sopstvenom domaćinstvu meso za dalju obradu možete pripremiti suvim soljenjem, u industrijskoj proizvodnji pored ovog načina i salamurenjem i vlažnim salamurenjem, koje može biti potapanjem u salamuru ili ubrizgavanjem salamure. Poznato je da se povećanjem soli u mesu, povećava i kapacitet hidracije proteina i meso ponovo vezuje vodu iz salamure, usled čega se povećava masa salamurenog mesa za 10 do 20%. Istovremenim dodavanjem natrijum hlorida (2 – 3%) i fosfata (0.3 – 0.5%) postiže se bolji efekat na sposobnost vezivanja vode. Analizom se može otkriti da li u suvomesnatom proizvodu ima previše vode i potrošači mogu da se obrate inspekciji ili potrošačkim organizacijama.

Kampanja protiv loše ishrane

El. pošta Štampa PDF

P023932001001-925108Preko 320 međunarodnih eksperata, zajedno sa grupama civilnog društva pozivaju na sklapanje obavezujućeg sporazuma u cilju borbe protiv loše ishrane. Uz globalnu podršku povećanim naporima za borbu protiv loše ishrane, vodeći zdravstveni aktivisti i predstavnici potrošača javno su podržali pozive za donošenje Globalne konvencije, nalik konvenciji o kontroli duvana, u cilju zaštite i promocije zdravog načina ishrane.

Strana 1 od 14

You are here: Info Hrana